Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą zapewnia nam producent. Jak w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu luksusowy gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest zachwycającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.